”Inno-barometri”-hankkeen syysseminaari 2012 pidettiin 17.10.2012 Sitran ATLAS-salissa.

Janne Ahlström SITRA (oik.) ja Markku Nurmela Gearshift Group

SITRAn Janne Ahlström ja Gearshift Groupin Markku Nurmela avasivat tilaisuuden.  Janne kertoi SITRAn tavoitteista Inno-barometrihankkeessa: innovaatiokyvykkyyteen ja innovaatioihin liittyvän laadukkaan keskustelun herättäminen sekä kansallisen benchmarkin luominen.

Beneqin Tommi Vainio ja Telesten Toni Rumpunen kertoivat kokemuksistaan Inno-barometrimittauksista.  Beneqillä on mittaus suoritettu jo kahdesti.  Tommi Vainio kertoi, että Inno-barometrisuositusten positiivisia vaikutuksia on voitu havaita ja todentaa jo 12 kk:n sisällä ensimmäisestä mittauksesta.  Toni Rumpunen esitteli ensimmäisen kierroksen kokemuksia sekä kertoi jatkohankkeista, joiden käynnistämistä Telestellä suunnitellaan.

Toni Rumpunen, Teleste

Paikalla oli nelisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta, jotka osallistuivat aktiivisesti keskusteluun ja esitysten kommentointiin.

Etualalla (alk. vasemmalta) Asko Torniainen Vero, Toni Rumpunen Teleste,  Gunilla Herrgård  Borealis Polymers ja Ilari Kallio Wärtsilä

Gearshift Groupin Pekka Rintala esitteli Inno-barometrihankkeen alustavia löydöksiä.

Pekka Rintala, Gearshift Group

Lataa Pekan esitys täältä: Inno-barometri Syysseminaari 2012

Kiteytetysti tähänastiset löydökset ohessa:

  1. Organisaation innovaatiokyvykkyys on yhdistelmä osaamista, toteutuskykyä ja erilaisia alustoja, joista merkittävin (ja hankalin mitata) on yrityskulttuuri. Innovaatioilmaston mittauksilla saadaan käytännön ote myös tästä alustaelementistä.
  2. Inno-barometri tarjoaa tehokkaan tavan mitata johdon asettaman tavoitetilan ja henkilöstön kokemuksen välistä eroa.  Lähes poikkeuksetta yritykset määrittelevät tavoitetilansa hyvin innovatiiviseksi.
  3. Tyypilliset ensimmäisen vaiheen kehittämissuositukset liittyvät (innovaatiostrategisten) tavoitteiden määrittelyyn ja viestintään.
  4. Inno-barometrin mittaustuloksia ja suosituksia hyödyntämällä voidaan saada todennettavia muutoksia haluttuun suuntaan jo 12 kk:n aikana.
  5. Innovaatioilmaston alustava Suomi-normi on hieman dynaamisempi kuin UK-normi, aikaa ideoille on vähemmän ja meillä palkitaan ja kannustetaan niukemmin.  Stressin kokemuksessa UK ja Suomen välillä on merkittävä ero!

Tilaisuuden pääpuhujana oli Aalto yliopiston professori Liisa Välikangas, joka kertoi yleisöä innostavassa esityksessään innovaatio-kyvykkyyden saloista ja kuopista.

Professori Liisa Välikangas, Aalto yliopisto

Esimerkkeinä erilaisista poluista innovaatioihin Liisan kertoi seuraavista case-esimerkeistä:

  • Serendipiteetti (“löytää vaikka ei etsi”-sensitiivisyys): Haier-pesukoneet ja Best buy:n” tornado sale”
  • Innovaatiopalasten rekombinaatio: Outokumpu liekkisulatus
  • Ongelmien ja ratkaisujen kohdistaminen ja verkostojen hyödyntäminen: Innocentive-palvelu

Kokkareilla keskustelu jatkui vilkkaana mm. innovaatioihin liittyvän suomenkielisen sanaston kehittämisestä (vrt. AT&T:n ODDster-ryhmän työ 2000-luvun alussa).

 

Lämmin kiitos osallistujille!

”Inno-barometri”-hanke jatkuu vielä vuoden 2013 loppuun ja uudet yritykset ovat tervetulleita mukaan.